Szajkók segítenek a faültetésben
- Jó hírek, Növénytermesztés
- 2024. november 22.
- 13
- 0

A Pilisi Parkerdő a makkot gyűjtő szajkók feledékenységére építve újít fel egy-egy erdőrészletet Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
A tájékoztatás szerint Budapest 18. kerületében, a Kapocs utcai kiserdőben 500 kilogramm makkot, elsősorban szárazságtűrő tölgyfajok, tehát kocsányos-, molyhos- és csertölgy makkját kínálták fel eleségül a szajkóknak a fákra rögzített tálcákon.
A madarak kiválogatják az egészséges szemeket és azokat az erdő talajában elrejtik, azonban nagy részükről elfelejtkeznek, így tavasszal számos fiatal tölgycsemete indul növekedésnek.
A Németországban is alkalmazott módszer tapasztalatai alapján hektáronként akár a 600-700 darabot is elérheti az így kikelő csemeték száma, ez már elegendő az erdők fokozatos megújulásához.
Veresegyháza határában első alkalommal 2022-ben próbálták ki a szajkókkal történő erdőfelújítást. Ott egy rossz állapotú, száradó fenyves fafajcserés erdőátalakításában vettek részt a madarak.
Az általuk szétszórt makkok ma már életképes tölgycsemetékből álló újulatot alkotnak a fenyves alatt. Ezért idén ősszel az ottani szajkótálcákba is újabb 200-300 kilogramm makk kerül ki – közölte az erdőgazdaság.
A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 32 millió látogató keresi fel.
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Tömegesen jelent meg egy új kártevő a magyar földeken
- Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- Már benyújthatók a tanyafejlesztési pályázat támogatási kérelmei
2025. szeptember 15.
Használja Ön is a Digitális Állampolgár alkalmazást!
2025. szeptember 15.
Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
2025. szeptember 15.
A héjasok termesztésének lehetőségei napjainkban – szakmai rendezvény Érden
2025. szeptember 14.
Egy fenntartható szuperélelmiszer: a laskagomba
2025. szeptember 14.
Átadták az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit
2025. szeptember 13.