Új génszerkesztési eljárást fejlesztett egy magyar kutatócsoport
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. február 25.
- 11
- 0

Gazdaságilag hasznos gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium kalászos gabonakutatás munkacsoportja - közölte az intézmény.
Az élelmiszer mennyiségi és minőségi javításának feltétele a magas termőképességű és a kórokozóknak ellenálló gabonafajták előállítása – indokolták a korszerű nemesítési eljárásokra összpontosító kutatást, amely az új módszerek szabadalmaztatására és gyakorlati alkalmazásukra is kiterjed.
A fejlesztés eredményeképp állami elismerésre bejelentett fajtajelölt ellenáll a hálózatos levélfoltosság gombabetegségnek, amely erősen terjed Európában. A rezisztens árpafajta bevezetése lassíthatja a kórokozó terjedését, és mérsékelheti az ebből származó károkat – ismertették a közleményben.
Az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciumi összefogásával jött létre.
Kutatásaik elősegítik az egészséges élelmiszer előállítását, és megoldásokat javasolnak a klímaválság hatásainak mérséklésére, a környezetterhelés csökkentésére az „Egy Egészség” – a növény, az állat, az ember és a környezet egészségének egysége – szemléletében. 2026-ban záruló projektjük 2,431 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Laboratóriumok létrehozása és komplex fejlesztése pályázaton. A szerződött összeg 100 százalékos támogatást biztosít a fejlesztéshez – olvasható a MATE honlapján közzétett tájékoztatóban.
- Aranyszínű sárgaság – újabb fertőzések a Nébih szerint
- Növények teleltetése – Ezekre érdemes odafigyelni
- Jó hír a gazdáknak! Újabb könnyítéseket jelentett be a kormány
- A Tisza újra lélegzik: vízvisszatartó beruházás a jövőért
- Túlkínálat és új fajták: változóban a burgonyapiac
- Aranysakálok és a mikotoxin-veszély: az emberre is hatással lehet
2025. október 21.
Brüsszel megszavazta: veszélyben az európai élelmiszerpiac?
2025. október 21.
Előválogató a 36. Szlovéniai Fakitermelő Világbajnokságra
2025. október 21.
A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kéz a kézben fejlődik
2025. október 21.
Vidéki nők a mezőgazdaság élvonalában
2025. október 20.