Egy édes-savanyú zöldség, ami szinte bármihez felhasználható

Megosztás:

A legtöbben nem is sejtik, milyen sokféleképpen felhasználható a fanyar rebarbara. Pedig pont szezonja van.

Ha korábban még nem, itt az idő, hogy meghódítsa konyhánkat a szépséges zöldség. Igen, a rebarbara valójában nem gyümölcs, bár savanykás íze miatt legtöbbször édesítve fogyasztjuk. Martha Stewart portálján szakértők osztották meg a legprofibb tippeket arról, hogyan használhatjuk fel a tavaszi vitaminbombát.

De mi is a rebarbara?

A Szibériában, Kínában és Mongóliában őshonos rebarbara (Rheum rhabarbarum) a keserűfűfélék családjába tartozik, rokonságban áll például a hajdinával. Bár rostokban, kalciumban, K- és C-vitaminban gazdag gyökerét évezredek óta használja a hagyományos kínai gyógyászat, Európában csak a 18. században terjedt el a rebarbara, ráadásul itt nem is gyógyszerként, hanem élelmiszerként. A hidegebb éghajlatot kedvelő évelő növénynek húsos, piros szárait fogyasztjuk.

Vigyázat: a rebarbara levelei mérgezőek, mivel oxálsavat tartalmaznak!

Számtalan módon elkészíthetjük, legyen szó köretről, süteményről vagy akár frissítőről.

Nyersen rebarbara

A szár – csak mértékkel! – fogyasztható nyersen is, bár nem a legízletesebb: szinte olyan savanyú, mint a citrom. Textúrája a zellerhez hasonlít, de rostosabb. Ha mindenképp nyersen fogyasztanád, egy kis csavarral enyhíthetsz a fanyarságán: hámozd meg a szárakat, vágd őket apró darabokra, majd adj hozzá egy kis cukrot és várj néhány percet. Így valamivel édesebbek lesznek a rebarbaraszárak és meg is puhulnak. Enyhe oxálsavtartalma miatt csak keveset szabad nyersen elfogyasztani belőle! 

Italokban rebarbara

A rebarbara fantasztikus színt kölcsönöz a különféle italoknak, legyen szó koktélról vagy limonádéról. Sőt, szörpként is fogyaszthatod.

Készítsd el az alábbi alapreceptet, tárold hűtőben és kapd elő, ha egy kis frissítőre vágysz.

Kockázz fel 1-2 centis darabokra fél kiló rebarbarát, öntsd fel egy liter vízzel egy lábosban és forrald fel. Ha már forr, adj hozzá 15-20 dkg cukrot (vagy amit édesítéshez használsz) és egy fél citrom levét. Ezután főzd 15-20 percig addig, amíg a rebarbara teljesen szét nem fő, majd szűrd le. Öntsd egy üvegbe a folyadékot, majd hígítsd ugyanúgy, mint a kedvenc szörpödet.

Sósan

Rebarbarából akár savanyúság is készülhet, ha a jól bevált uborka helyett esetleg új vizekre eveznél. Sőt, a kísérletező kedvűek fermentálni is szoktak rebarbarát. Ha ezek távol állnak tőled, próbáld ki zsírosabb húsok mellé a rebarbaraszószt.

Hagymával és fűszerekkel (pl. gyömbérrel) elkészítve remekül passzol marha-, kacsa-, vagy akár disznósülthöz is.

Eperrel

Az eper-rebarbara kombináció mára igazi klasszikussá vált. Nem csoda, hiszen egyszerre érnek, és az eper (szamóca) édessége remekül harmonizál a rebarbara savanykás ízével. Az olasz konyha kedvelt módszere a két alapíz ötvözése, külön szavuk is van rá: agrodolce, azaz édes-savanyú.

Mennyei pite, muffin, de még lekvár is készülhet a tavaszi finomságok segítségével.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/marthastewart.com
Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük