Már tart a #vadateszem kampány
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2024. november 26.
- 16
- 0
Új lendületet jelent a vadhús népszerűsítésében a #vadateszem kampány elindítása, amely az egészséges és változatos táplálkozásra is ráirányítja a figyelmet - mondta Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón.
A helyettes államtitkár a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadhús kiemelkedő táplálkozási értékekkel rendelkezik. Többek között magas fehérjetartalom, jelentős B- és E-vitamin, valamint ásványianyag-tartalom jellemzik.
„Az alapanyag tökéletesen illeszkedik az egészségtudatos életmódba is” – tette hozzá.
Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok erősítésével és a helyi termékek fogyasztásával a környezetvédelmi célokat is támogathatjuk, illetve további lendületet adhatunk a vadhúsipar fejlődésének is. Nagy előrelépés, hogy egyre több feldolgozó és étterem dolgozik innovatív technológiákkal, és igyekszik elérhetővé tenni a vadhúst a hazai fogyasztók számára.
Kifejtette, a karácsonyi időszak különösen jó alkalom arra, hogy a vadhús az ünnepi asztalok részévé váljon.
„Az olyan hagyományos fogások, mint a vaddisznó- vagy őzpörkölt, könnyen elkészíthetők, és új színt vihetnek az ünnepi menükbe„
– fűzte hozzá.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar vad nemzeti kincsünk maradjon, ezért különös figyelmet kell fordítani a fiatalabb generációk oktatására, valamint az otthoni főzés népszerűsítésére, hiszen a megfelelő elkészítési technikák ismerete jelentős szerepet játszik a vadhús iránti érdeklődés növelésében.
Megjegyezte, hogy hazánkban az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás mindössze ötöde az európai átlagnak, ezért a #vadateszem kampány célja, hogy a magyar vad nemcsak exporttermék, hanem a hazai gasztronómia kiemelt alapanyaga is legyen. A kampányhoz eddig 78 vendéglátóhely csatlakozott, kínálatuk már elérhető a www.vadateszem.hu oldalon – áll az AM közleményében.
- A világon egyedülálló rendszer készült a MATE gödöllői campusán
- Nagy István: újabb szintre lépett Brüsszel gazdaellenes politikája
- Mivel kell számolnunk ősszel a gyümölcsösben?
- Hazai sertéságazat: járványok, antibiotikum-használat és állatjólét
- Lesz elegendő hazai hal karácsonyra?
- 20 növény, amely kifejezetten szereti a hűvös időt
2025. november 13.
Madárinfluenza ide vagy oda: lesz elég magyar libahús az ünnepi asztalra
2025. november 12.
Füred bora hivatalosan az unió oltalom alatt álló termékei között
2025. november 12.
Hazai sertéságazat: járványok, antibiotikum-használat és állatjólét
2025. november 12.
Újabb H5N1-fertőzés Magyarországon – megkezdődött az állomány felszámolása
2025. november 11.