Igazodjunk el a pálinkás szabályok világában
- Agrárhírek
- 2025. március 10.
- 5
- 0

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal közösen összefoglaló útmutatót készített az őstermelőknek a gyümölcspárlattal kapcsolatos jövedéki tudnivalókról.
Időről-időre felmerül a gazdálkodók részéről a termelési és gyártási szakterületükön túlmutató szabályozásokkal kapcsolatos információkra vonatkozó igény. Néha nem is olyan könnyű a szabályokat értelmezni, vagy esetleg a terjedelmes joganyagot áttekinteni. Mivel azonban a vonatkozó törvények és rendeletek ismeretének hiánya nem ad felmentést a kötelezettségek betartása alól, így egy rövid összefoglaló segítségével igyekszünk tagjaink számára közérthetőbben, nagy vonalakban megvilágítani a vonatkozó előírások leglényegesebb elemeit.
Az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a „kedvezményes párlat” fogalmával, hogy miként kerülhet a gyümölcspárlat értékesítésre a termelői borkimérés keretében, milyen előírásokat kell betartania annak, aki értékesíteni kíván a fogyasztók felé. Betekintést adunk továbbá abba, hogy az eredetvédelmi és jövedéki reguláknak megfelelően miért is nem szabályos az „őstermelői pálinka” megnevezés.
A kiadvány elérhető a NAK honlapján.
Forrás: NAK / Pető Krisztina
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- 13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
- Vajon van-e esélye a magyar boroknak a német piacon?
- VI. ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia
2025. szeptember 16.
NAK-FruitVeB: nő az igény a csemegeszőlő iránt
2025. szeptember 16.
Hazánk visszanyerte a ragadós száj- és körömfájás betegségtől való mentességét
2025. szeptember 16.
Feltöltik a talajvízrétegeket, fellendítik az agroturizmust
2025. szeptember 15.
Használja Ön is a Digitális Állampolgár alkalmazást!
2025. szeptember 15.
Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
2025. szeptember 15.