Pezsgő, habzóbor vagy gyöngyözőbor?

Mi a különbség habzóbor, gyöngyözőbor és pezsgő között? Mit jelent a pezsgőspalackon a brut szó, és milyen feliratot keressenek az édesebb ízek kedvelői? Elmondjuk, sőt eláruljuk a címkéken felbukkanó összes francia kifejezés jelentését is.
A buborékos borok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek megfelelően folyamatosan bővül a választék, és ez nem csak szőlőfajtában, színben, származási helyben érhető tetten. Egymástól nagyon eltérő eljárások nyomán kerülhet a borba buborék, a fehér szín ellenére a pezsgő olykor kék szőlőből készül, és a száraz–édes skálázásánál is speciális kifejezéseket használnak. Mielőtt a boltba indulnánk, érdemes tisztába jönni az alapvető fogalmakkal, hiszen ezek jelentős részét a palackon is feltüntetik – így, ha elolvassuk a boroscímkét, akkor már tudni fogjuk, mit is vásárolunk.
Kategóriák a technológia alapján
Habzóbor: mesterségesen hozzáadott szén-dioxiddal készül. Legtöbb esetben friss, gyümölcsös illatú és ízvilágú. Törvény szerint a habzóborban legalább 3 bar nyomásnak kell lennie.
Gyöngyözőbor: jellegében hasonlít a habzóborhoz, viszont kevesebb benne a buborék, vagyis a szén-dioxid (1–2,5 bar nyomás engedélyezett a palackban). Szintén különbség, hogy a buborékok a mesterséges mellett természetes eredetűek is lehetnek. A természetes buborék kizárólag az erjesztésből származhat, a szén-dioxid hozzáadását pedig kötelezően fel kell tüntetni a palackon. Természetes buborékokkal ritkábban találkozni a gyöngyözőborban, illat- és ízvilága éppen ezért inkább a habzóborokéra hasonlít, mint a pezsgőkére.
Pét-nat: itt a legkevésbé szabályozott a folyamat: a borászon múlik, hogy erjedés közben hány gramm cukornál zárja le a palackot (ez befolyásolja a buborékok mennyiségét), az élesztők meg azt döntik el, hogy mennyi cukrot alakítanak át alkohollá (ez a buborékok mennyisége mellett a végső cukortartalmat is befolyásolja). Ennek megfelelően mindig izgalmas kinyitni egy palack pét-natot, és sosem mehetünk teljesen biztosra a ránk váró illatokat, ízeket illetően.
Pezsgő: fontos, hogy a pezsgőben a buborékok mindig természetesek, tehát kizárólag a másodlagos erjesztés során keletkeznek, és hogy a pezsgőkben a legtöbb a buborék. A palackban a nyomás 6 bar. A francia Champagne és Crémant, a spanyol Cava felirat mindig pezsgőt takar.
Kategóriák a szín alapján
Az alábbi kifejezések kizárólag a pezsgőknél használatosak, ott viszont gyakran szerepelnek a palackokon és a borleírásokban.
Blanc de blancs (ejtsd: blan dö blan): jelentése „fehérből fehér”, vagyis fehér szőlőfajták felhasználásával készített fehér pezsgő. A champagne-ok esetében ez egyetlen szőlőfajtát jelent, ez a chardonnay.
Blanc de noirs (ejtsd: blan dö noár): jelentése „feketéből fehér”. Fehér pezsgő, ami kizárólag kék szőlő felhasználásával készül (a lét azonnal elválasztják a héjtól, így jöhet létre). Blanc de noirs champagne kizárólag pinot noirból és pinot meunier-ből (ejtsd: pino mönié) készülhet.
Rozé pezsgő: ez az egyetlen borfajta, amelynél megengedett a fehér- és a vörösbor házasítása. Az elkészített fehérborhoz annyi vörösbort adnak, hogy rozészínű legyen a végeredmény. Ebből készül aztán a második erjesztéssel a pezsgő. Fontos tudni, hogy rozé pezsgő nem kizárólag a két szín keverésével készülhet. A hagyományos rozé alapbor megszülethet csak kék szőlő felhasználásával is: ekkor a héjat és a levet pár óra után elválasztják egymástól, így a szín csak kicsit fogja meg a mustot.
Kategóriák cukortartalom alapján
A pét-nat gyakorlatilag mindig száraz, a habzó- és a gyöngyözőboroknál pedig a hagyományos száraz, félszáraz, félédes, édes kifejezéseket használják. A minőségi pezsgőknél viszont szinte soha, ott a francia terminusokkal találkozni. Ezek a következők:
- brut nature (ejtsd: brüt natür) / zero dosage (ejtsd zéró dozázs) / nyerspezsgő: a pezsgőbe a degorzsálás után semennyi expedíciós likőrt (dozázst) nem adnak, így a pezsgő cukortartalma nem haladja meg a 3 gramm/litert.
- extra brut (ejtsd: extra brüt): az ilyen pezsgő cukortartalma nem haladja meg a 6 gramm/litert. Előfordulhat, hogy semennyi cukrot nem tartalmaz, mégis extra brut megnevezés kerül a címkére, és nem brut nature. Ez teljesen szabályos.
- brut (ejtsd: brüt): az ilyen pezsgő cukortartalma nem haladja meg a 12 gramm/litert. A szabályok szerint még a brutnél is engedélyezett a 0 gramm/liter is.
- extra dry (ejtsd: extra dráj): ezeknél a pezsgőknél a 12–17 gramm/liter között van a megengedett cukortartalom. Itt már meg szokott jelenni egy nagyon halvány édességérzet.
- dry, vagyis száraz pezsgő: cukortartalma 17–32 gramm/liter között változik.
- demi sec (ejtsd: dömi szek) vagy medium dry: ezen pezsgők cukortartalma 32–50 gramm/liter között lehet, egyértelműen érezhető bennük némi édesség.
- doux (ejtsd: dú): a legédesebb kategória, ez maga az édes pezsgő, 50 gramm/liter cukor fölött minden pezsgőt így neveznek.
Ha mindezeket megjegyezzük vagy lementjük magunknak, akkor bármilyen széles választék jön szembe a boltban, nagy meglepetések már nem fognak érni minket. Természetesen érdemes az összeset végigkóstolni, mert így fogjuk megtudni, melyik stílus(ok) áll(nak) legközelebb az ízlésünkhöz.
Borítókép és fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség
- Az ázsiai lódarázs megjelenése Magyarországon – Segítse Ön is a védekezést!
- Az egész uniós agrár-élelmiszeripart tönkreteheti Ukrajna csatlakozása
- A magyar gazdák érdekeiért Brüsszelben tárgyaltak a NAK és a MAGOSZ vezetői
- A legjobbak közé került a magyar agrárvállalkozás
- Minden idők legnagyobb haltelepítése várható
- Téli álomra készül a sündisznó, vigyázzunk rá!
2025. június 22.
A virágok titkos üzenete – tátika
2025. június 22.
Nagymamai örökségből sikertörténet
2025. június 21.
Vigyázat! Ismét támadnak az üdülési jogos csalók!
2025. június 21.
Agrárinnováció, hagyomány és közösség három napon át
2025. június 21.
Tavaly 1,7 millió hektoliter bort fogyasztottak Magyarországon
2025. június 21.