Luxusgyógyszer és életelixír

A világ legdrágább bora, amely jobban fénylik még a gyakran csak folyékony aranyként emlegetett tokaji aszúnál is… A borivók szerencsésebb fele is alig néhányszor kóstolta életében, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy akinek van belőle egy egész palack, jobban őrzi, mint a családi ékszert. Ritka, mint a fehér holló, pedig a mai, alacsonyabb alkoholtartalmat preferáló fogyasztási trendbe éppen beleillene.
A hazai borok minőségi felemelkedése és a mértékletességet szem előtt tartó legújabb fogyasztói trendek együtt járultak hozzá, hogy egyre többször kerül a pohárba tokaji aszú. A „kevesebb több” elvéhez alkalmazkodva, úgy látszik, többet költünk a minőségre: sok év után tavaly először elindultak felfelé az aszúeladási mutatók.
Aki aszúba ruház be, nem bánja meg – és nem csupán azért, mert miként az arany, ez a folyékony verzió is lehet értékálló befektetés, hanem mert minden egyes aszúcsepp maga az éltető csoda. Belekortyolva az ember megérti, miért is lett világhírű a Tokaji borvidék, és miként lehet, hogy az alighanem legrangosabb borversenyen a termelők sorra zsebelik be ezekkel a borokkal a legelőkelőbb díjakat.
Botritiszes bort készíteni a világ több borvidékén is lehetséges, köztük olyanon is, amelynek hírneve – legalábbis azok számára, akik nem olyan szerencsések, hogy ide születtek – vetekszik Tokajéval. Mi viszont tudjuk, hogy a tokaji aszú jobb, mint a sauternes-i édes, hiszen savasabb, frissebb, alacsonyabb az alkoholtartalma; és persze azért is, mert a miénk, hiszen benne van a teljes magyar történelem a Rákócziaktól napjainkig. Ráadásul azzal is tisztában vagyunk, amit az aszút dicsérő borissza külföldi barátaink jó eséllyel is maximum csak sejtenek: még ennél is lehet feljebb. Van nekünk ugyanis egy luxus tokaji aszúnk, vagyis inkább „aszúkoncentrátumunk”: a tokaji eszencia.
Nem minden eszencia, ami annak látszik
Az eszencia nem más, mint az aszúsodott szőlőszemekből saját súlyuk következtében kicsöpögött mustból préselés nélkül készített bor. A leírásból értelemszerűen következik, hogy egységnyi szőlőszemből kisebb lémennyiség lesz, mint az aszú esetében.
A lecsöpögött lé nagyon magas cukortartalmú: akár kétszer annyi is lehet benne, mint például a Gizella Pince 2019-es, díjnyertes tokaji aszújában – amelyben egyébként jóval meghaladja a 200 g/l értéket. Ezt a magas számot nemcsak mi érezzük kóstolás közben, hanem az erjesztésért felelős gombák is: ezt a rengeteg cukrot nem tudják megfelelően kierjeszteni, így az egyébként is elég lassú, akár évekig is elhúzódó erjedés rendszerint megáll 2–6%-os alkoholtartalomnál. Az így létrejött eszenciát a termelők a legtöbb esetben hozzáadják az aszúhoz – önállóan ritkán kerül palackba. Amennyiben mégis, úgy jó tudni, hogy az aszútól eltérően az eszenciának nincsen kötelező érlelési ideje; sőt, az érleléshez is szabadon választható meg az edény – a legtöbb borász üvegballonban tárolja a folyékony nektárt.
Ha körbenézünk a hazai kínálatban, láthatjuk, hogy a palackokon helyenként nem az eszencia, hanem az aszúeszencia elnevezés szerepel – a két termék azonban korántsem ugyanazt takarja. A gyakorlott fogyasztó persze azonnal gyanút fog, amikor a termelők aszúárban kínálják a 20 éves aszúeszencia boraikat – a gyanakvás pedig kifizetődik. Az aszúeszencia elnevezés régről maradt fenn, és a minimum 180 gramm maradék cukrot tartalmazó, a 6 puttonyosnál akkoriban édesebb aszúborokra vonatkozott a kifejezés – vagyis nem az eljárásra, hanem a cukortartalomra utalt. Ma már a legtöbb 6 puttonyos tokaji simán hozza ezt a cukorértéket. Jó hír, hogy 2008 óta nem használható ez a kategória, és ha ezen ismeretek birtokában ismét vetünk egy pillantást a hazai kínálatra, egyből feltűnik, hogy az aszúeszenciák évjárata kivétel nélkül 2008 előtti.
Amennyiben még régebbre megyünk vissza a történelemben, akár gyógyszertári könyvekben is találkozhatunk az aszúeszencia kifejezéssel. Mivel ez a típusú bor rendkívül gazdag természetes cukrokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, a régi orvoslásban afféle „luxusgyógyszernek” számított. Sokszor csak a tehetősebbek juthattak hozzá: akik előszeretettel alkalmazták étvágytalanság, fáradtság vagy gyenge immunrendszer esetén, mintegy életelixírként.
A borok királya
A fentebb már ismertetett eszenciakészítési technológia alapján több fontos következtetésre is juthatunk. Az egyik, hogy miként nem minden évjárat megfelelő tokaji aszú készítéséhez, úgy ez a megállapítás az eszencia esetében is helytálló. A másik, hogy mivel az eszenciához szükséges eljárásban sokkal több aszúszem kell ugyanahhoz a lémennyiséghez, mint, mondjuk, az aszúhoz, ezt az árképzés is tükrözni fogja. Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy nem éri meg mindenkinek palackba tölteni. Tokajban járva főleg kisebb pincéknél találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy „pult alól” kínálják a borok egyértelmű királyát. Az eszencia ugyanis annyira limitált mennyiségben készül náluk, hogy nem tudják, illetőleg esetenként nem is szeretnék a forgalombahozatali engedély megszerzéséhez szükséges három palackot „elpazarolni”, inkább megtartják a kincset saját fogyasztásra.
A limitált lékinyerésnek köszönhetően ez a termék kereskedelmi mennyiségben jellemzően a nagyobb pincészeteknél fordul elő – azoknál, amelyeknek a büdzséjébe alighanem jobban belefér, ha egy bor költségei lassabban térülnek meg. Foglalkozik vele például az Oremus, Szepsy István, a Béres Tokaj, de megtalálhatjuk a Disznókő kínálatában is – amely pont tavaly zsebelt be a 2013-as eszenciájával 100 pontot a neves borkritikustól, James Sucklingtól. A rendszerváltás után az elsők között kezdett el eszenciát készíteni a Royal Tokaji: 1993-tól zárja palackba ezt az édes nektárt – persze csak azokból az évjáratokból, amelyek ezt lehetővé teszik.
Náluk – bár házon belül elérhető néhány régebbi évjárat – jelenleg a 2016-os a forgalmi tétel, de kapható még a 2009-es is, és a kínálat idén ősszel a legújabb, 2017-es borral egészül ki. „Az évjáratokra az eszencia esetében is érdemes odafigyelni – emeli ki Kovács Zoltán, a Royal Tokaji vezérigazgatója –, hiszen ezek a borok is elég jól magukon hordozzák az aszúbogyó minőségének lenyomatát.” A Royal Tokaji eszenciáit borgyűjtők és éttermek vásárolják. Ez utóbbiak között nem ritkák az olyan luxuskategóriájú helyek, ahol az eszencia fogyasztását különleges ceremóniához kötik: a nektárt egyedi, kifejezetten erre a célra tervezett kristály kiskanállal szervírozzák. Egy ilyen fogás ára akár 280 dollár, vagyis 100 ezer forint is lehet.
Ekkora összegből idehaza azért már be lehet szerezni egy teljes palackot is – akár a fentebb nevezett termelők kínálatából szemezgetve: igaz, tőlük ennyiért csupán egy 0,375-es üvegcsét kapunk. Árképzés tekintetében a csúcsot alighanem a Royal Tokaji tartja. A borászat 2020-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2008-as eszenciájukkal kiérdemelték a világ legdrágább borának járó érdeklődést: mai árfolyamon átszámolva közel 15 millió forintba került akkor egy palacknyi csoda. Aki hajlandó mélyen – bár talán nem ennyire mélyen – a zsebébe nyúlni, a Royal Tokajitól kiskártyával ellátott, sorszámozott, díszdobozos palackot kap: az említett 2016-os évjáratból 2300 üveget töltöttek, míg az érkező 2017-esből 4770 palack lesz fogható. Ez utóbbi bor különlegességét az is adja, hogy ebbe a végső házasításba már került fahordóban érlelt eszencia is – a korábbi évjáratok a Royal Tokajinál is üvegballonban nyerték el végleges formájukat.
Megéri-e beruházni egy ilyen élménybe? A válasz természetesen függ a pénztárcánk vastagságától, illetve attól, mit is szeretnénk majd kezdeni a tulajdonunkba került üveggel. Amennyiben néhány év múlva továbbadnánk, akár a sokszorosát is érheti a palackunk – gondoljunk csak bele: amikor a Royal Tokaji eszenciája milliókért kelt el, értelemszerűen a saját készletünkből értékesített palackot is többért kínálhattuk volna! Ha viszont úgy döntünk, hogy otthon, méltó társaságban, apránként kortyoljuk el luxusitalunkat, akkor sem fogunk csalódni: a koncentrált csoda ízét órákig, de az is lehet, hogy napokig érezzük majd a szájpadlásunkon.
Forrás: bor.hu – Fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség
- Az ázsiai lódarázs megjelenése Magyarországon – Segítse Ön is a védekezést!
- Az egész uniós agrár-élelmiszeripart tönkreteheti Ukrajna csatlakozása
- A magyar gazdák érdekeiért Brüsszelben tárgyaltak a NAK és a MAGOSZ vezetői
- A legjobbak közé került a magyar agrárvállalkozás
- Minden idők legnagyobb haltelepítése várható
- Téli álomra készül a sündisznó, vigyázzunk rá!
2025. június 22.
A virágok titkos üzenete – tátika
2025. június 22.
Nagymamai örökségből sikertörténet
2025. június 21.
Vigyázat! Ismét támadnak az üdülési jogos csalók!
2025. június 21.
Agrárinnováció, hagyomány és közösség három napon át
2025. június 21.
Tavaly 1,7 millió hektoliter bort fogyasztottak Magyarországon
2025. június 21.